Communities. Mensen bij elkaar brengen.

Een community brengt mensen bij elkaar

Communities zijn zo logisch als het maar kan. De mens heeft van nature de behoefte om samen te zijn. Vroeger was dat noodzaak. Samen was je veiliger en kon je je beter beschermen tegen gevaar, zoals wilde dieren. Tegenwoordig is dat meer ‘vrijwillig’. Bewust en onbewust hebben we de behoefte om ergens bij te horen. Het zit gewoon nog altijd in ons dna. De vorm is hooguit veranderd.

Wat zijn communities?

Toen het internet opkwam gingen de ontwikkelingen snel. We gingen al vlug van een eerste versie naar een 2.0 versie. Puur en alleen bedoeld om de veranderingen aan te geven. Als gebruiker van het internet kregen we namelijk steeds meer zelf de touwtjes in handen. Van het consumeren van informatie naar het zelf delen van informatie.  

Naarmate we steeds meer en meer gewend raakten om het internet als informatiebron te gebruiken, gingen we elkaar ook digitaal opzoeken. De social media ontstonden.

De definitie van social media

Social media is content created by people using highly accessible and scalable publishing technologies.  At its most basic sense social media is a shift in how people discover, read and share news information and content. 

Met andere woorden, social media zijn gereedschappen om mensen bij elkaar te brengen.

Social media zijn ook communities

Waar denk jij aan bij het woord community? Denk je automatisch aan een speciaal platform of een forum waar mensen met dezelfde interesse samenkomen? Dat kan. Maar goed beschouwd zijn alle social media zulke platformen. Zo heb je binnen Facebook groepen, maar is Facebook op zichzelf ook al een community. Niet iedereen heeft een Facebook account. Er zijn nog altijd mensen die ervoor kiezen om hier geen deel van uit te maken. 

Wanneer je op deze manier naar social media kijkt, is het niet meer dan logisch om als bedrijf een goede strategie neer te zetten. Stel daarbij vooral de gebruiker centraal, bedenk niet wat jij als bedrijf wilt delen en vertellen, maar vraag je af wat je gebruiker wil horen en lezen. Zij bepalen uiteindelijk het succes van een community. 

Hoe begin je een community?

Laten we met het slechte nieuws beginnen; het gaat niet vanzelf. Het opzetten van een community vergt tijd en aandacht. Een van de valkuilen voor bedrijven is dat ze een community (technisch) inrichten, één moderator toewijzen en dan verwachten dat het wel gaat lopen. We delen wat oproepjes dat mensen zich kunnen aansluiten en dat zullen ze vast wel leuk vinden. Helaas. Dat gaat niet werken.

Bij het opzetten van een community moet je uitgaan van het bottom up principe i.p.v. het top down principe. Als bedrijf ben je niet aan de macht. Je bepaalt niet van bovenaf wat je wilt gaan delen of wilt gaan doen. Het gaat om de gebruiker. Die bepaalt van onderaf waar hij/zij behoefte aan heeft. Natuurlijk kun je wel een strategie uitrollen en het doel van je community vastleggen. Maar daarna zul mee moeten gaan met de flow van de groep.

Wat heb je nodig voor het opzetten van een community?

Om te beginnen heb je mensen nodig, duh. Bekijk vooral ook eens of er al vergelijkbare groepen zijn waar je als bedrijf bij kunt aansluiten. Zo ervaar je direct wat er leeft bij je doelgroep en hoef je niet van scratch af aan te beginnen.

Iets dat mensen met elkaar bindt

Je hebt mensen nodig die interesse hebben in een bepaald onderwerp of zich graag identificeren met een bepaald (persoonlijkheids-) kenmerk. Dat kan een product zijn, een dienst, een way of living, een overtuiging, een idee, een wens, een behoefte… Er moet iets zijn dat hen bindt. In die zin zijn sociale media niet anders dan real life. Het gaat over mensen die iets met elkaar delen. Dat kan zowel hobbymatig als zakelijk zijn, zowel vrolijk als verdrietig, zowel leverancier als klant. 

Van strategie tot uitvoering 

Vervolgens heb je een strategie nodig. Wie wil je bereiken en wat wil je bereiken? Alleen als je je doelgroep kent, kun je de juiste (communicatie-) strategie bepalen. Hoe dat precies moet zijn, verschilt van project tot project. 

En dan? Blijf vooral realistisch. Dat mensen actief KUNNEN worden wil nog niet zeggen dat ze dat ZULLEN doen. Zo’n 10 procent van een community is meestal actief. De rest leest mee. Dat betekent niet dat deze meerderheid niet belangrijk is. Juist wel. Deze meelezers zijn nodig voor de actievelingen om hun bijdragen te blijven leveren. Die willen immer een publiek. De een kan niet zonder de ander. En beide groepen moet je in je strategie opnemen. 

Een community onderhouden

Je community leden zullen vooral willen weten wat ze eraan hebben. What’s in it for me? Waarom zouden ze lid worden? Wat hebben ze te winnen? Vraag je dus af hoe je de motivatie van je community leden zo goed mogelijk kunt stimuleren. Denk in termen van contact, expressie, krachtenbundeling, reputatie en beloning.

Tips voor het draaiend houden van een community

  • Zorg voor goede inhoud. Maak een plan voor je gehele community, website, platform wat dan ook. Wie ga je erbij betrekken en wat gaat wanneer gepubliceerd worden.
  • Garandeer regelmaat. Maak een publicatieschema en zorg daarbij voor regelmaat.  Bekijk de statistieken of je pieken in je bezoek kunt ontdekken en speel daar op in.
  • Bedenk authentieke inhoud. Wat zorgt dat jij je onderscheid t.o.v. de anderen. Kies je media vorm (tekst, beeld video) bewust en wissel af.
  • Maak je community sociaal. Bekijk kritisch of het duidelijk is voor je publiek. Zorg dat er voldoende mogelijkheden zijn om te reageren op blogs, reacties, recensie, waarderingen etc.
  • Maak de inhoud deelbaar. Maak je content aantrekkelijk en gemakkelijk shareable en embeddable. Helemaal klaar voor distributie.
  • Gebruik de kracht van het netwerk. Elke keer als een lid wordt toegevoegd, neemt de waarde toe.
  • Houd het simpel. Kijk kritisch of je het plan simpel kunt uitleggen. Snap het publiek in één oogopslag waar het om gaat? Zijn alle technische drempels vermeden? 
  • Overvraag je publiek niet. Blijf ervoor zorgen dat het laagdrempelig blijft.
  • Combineer online met offline. Organiseer bijvoorbeeld bijeenkomsten voor je community met een link naar de site. Laat leden ideeën uitwisselen, ervaringen opdoen en kennis delen.