Eerst even wat achtergrondinformatie. De concentratiespanne van de mens is op dit moment (online) ongeveer 8 seconden. Sommigen beweren zelfs dat het maar 3 seconden is. Weinig hè? Dat betekent dat je heel heel kort de tijd hebt om je boodschap over te brengen. Voor je het weet is je lezer al weer weg. Dan kun je wel wat tips gebruiken om teksten te schrijven.
Hoe pak je direct de aandacht van je lezer
Beetje vreemd misschien, maar je houdt je lezer vast door niet te veel te geven. Daarmee bedoel ik, maak een combinatie van beeld en tekst. Als je alleen maar een lap tekst ziet, haak je gegarandeerd af.
Ja maar, ik wil graag kunnen uitleggen wat ik doe. Oké logisch. Dat kan ook wel. Zorg er dan voor dat je hapklare blokjes aanbiedt. Een introductietekst, dan een korte alinea en daarna de rest van de informatie. Na die bekende ‘Lees verder…’ kun je zoveel kwijt als je wilt. Geen probleem. En je statistieken zullen wel laten zien of mensen daadwerkelijk verder lezen. Dat zal afhangen van de belangstelling van de lezer en de waarde van je tekst.
Hoe bouw ik een tekst op en bepaal wat ik moet schrijven
Wat ik normaal met klanten doe, is vooral heel veel vragen stellen. Eerst nadenken waarom je iets wilt gaan doen, en dan pas beginnen. “Een doel zonder plan is slechts een wens” 😉 heb ik op mijn website staan. Dus, hierbij een aantal vragen/ overwegingen voordat je begint. Het zijn simpele vragen, maar zetten je wel even aan het denken over wat je wilt gaan bereiken.
Wat wil je bereiken
- Waarom wil je bijvoorbeeld een website, wat is je doel? Voorbeelden van mogelijke doelen:
- informeren (door veel teksten, foto’s en cases informatie geven),
- overtuigen (argumenten in je tekst verwerken, een oplossing voor iets bieden),
- aanzetten tot actie (welke actie dan: contact opnemen, inschrijven, formulier invullen, fan op social media worden…)
- Kies één doel. Dat is weinig, maar maakt je website wel effectiever.
Wie wil je gaan bereiken
- Voor wie ga je de website maken? Wie zijn je (gewenste) bezoekers?
- Welke doelgroep(en) wil je aanspreken?
- Wat wil deze doelgroep horen/ lezen als ze de website bezoeken?
- Waar zit voor hen ‘de pijn’ en hoe kun jij daar op inspelen?
Vergelijk en vertaal naar jezelf (optioneel)
- Wie zie je als jouw concullega’s?
- Hoe is hun website opgebouwd?
- Wat maakt jou anders dan hen; benoem deze usp’s in je teksten. Dat kan letterlijk in een opsomming of subtieler verweven in de tekst.
Vorm en inhoud
- Welke tone-of-voice en sfeer past bij je bedrijf en wil je gebruiken?
- Denk aan verschillen in de u-vorm, of je/jij-vorm, maar ook of je zakelijk/ formeel of juist losser/ informeel taalgebruik wilt.
- Lange zinnen of korte zinnen? Hoe zou je iets in een persoonlijk face-to-face gesprek vertellen. De laatste jaren is het gebruikelijker geworden om te schrijven in spreektaal. Laat oubollige woorden dus weg uit je teksten.
- De sfeer en tone is ook iets wat je als het goed is, terugziet in je logo, fontkeuze en kleurgebruik.
- Wat zijn specifieke zoekwoorden en termen in de branche. Dus niet alleen bedenken hoe jij zelf iets zou benoemen of beschrijven, maar onderzoeken hoe je klant dat doet. Zo heb je Nederlanders die patat zeggen en je hebt Nederlanders die friet zeggen… Ik bedoel maar.
- En wat je ook direct mee kunt nemen zijn bijvoorbeeld de # die je op social media tegen zou komen. Gebruik die woorden ook in de teksten. Dat helpt dan ook weer een beetje bij je vindbaarheid.
- Denk ook na over het beeldmateriaal (stockfoto’s zijn gemakkelijk, eigen foto’s zijn mooier en unieker).
- Zou je doelgroep eventueel bezwaren of aarzelingen kunnen hebben om (nog niet direct) van je dienst gebruik te maken? Zo ja, benoem deze en neem deze bezwaren weg.
- Probeer een lezer te overtuigen door een oplossing te bieden. Dit kan vaak heel mooi (en subtiel) in FAQ’s, blogs en testimonials verweven worden.
- Hoe zoekt je bezoeker binnen de website?
- Welke menu items verwacht hij?
- Hoe doen anderen het, of wil je juist opvallen door een hele andere opzet.
- Mensen doen zaken met mensen. Een stukje achtergrond is dus belangrijk. De ‘over ons’ pagina is altijd één van de meest bezochte pagina’s van een website. Waarom? Omdat we graag willen weten wie er achter de organisatie zit. Wat is het ‘verhaal achter het bedrijf’ èn onderscheid je je van anderen.
Nog meer tips teksten schrijven
Lees voor meer praktische tips ook zeker even de andere blogs zoals Tips voor een goede tekst en Schrijf teksten op taalniveau B1. Of neem contact op als jouw teksten helemaal goed wilt hebben en uit wilt besteden.