Vindbaar zijn in Google. Wie wil dat nu niet. Elke organisatie zal er vroeg of laat, een klein beetje of heel veel, mee te maken krijgen. Hoe geweldig zou het zijn als de klanten gewoon naar je toe komen. Aan jou dan alleen nog maar de taak om het contact om te zetten in conversie. Toch?
We hebben in Nederland talloze SEO bureaus. De meest gestelde vraag bij deze bureaus “Kunnen jullie mij met bedrijf X op nummer 1 in Google krijgen?”. Wat de bureaus antwoorden, weet ik niet. Gemakkelijk zal het meestal niet zijn. Mijn vak is het overigens ook niet. Dat neemt niet weg dat ik niet weet hoe de theorie in elkaar zit. Dat vind ik heel belangrijk om te weten. Het bepaalt namelijk ook voor een deel de communicatiestrategie.
Goed om te weten voor communicatiestrategie
In het boek van de IMU las ik een mooi stuk over de vergelijking van winkelstraat naar woonboulevard. De intentie van de bezoekers is namelijk echt anders. Zo wordt Facebook vergeleken met een grote winkelstraat. Stel je een mooi zonnige middag voor. Je hebt een winkel in het centrum van de stad. Je zult veel bezoekers trekken, vooral kijkers en weinig kopers. Daar is op zich niets mis mee, het is juist heel handig om bekendheid te kunnen genereren. Alle passanten zullen jouw naam/ bedrijf/ product zien.
Kijken je vervolgens naar Google, dan is dat veel meer een woonboulevard. De bezoekers komen gericht. Wanneer je hier een winkel hebt, zul je bezoekers trekken die gericht op zoek zijn naar meubelen. Met de juiste strategie en met de juiste zoektermen zul je hier een hogere conversie kunnen realiseren. Een kwestie van de juiste aanpak.
Met content vindbaar zijn in Google
Wanneer je goed vindbaar bent in Google, kun je vervolgens verder gaan. De volgende stap is namelijk om je content onder de loep te nemen. Als je weet hoe de state-of-mind van je publiek is, weet je ook wat je kunt bereiken. En als je weet wat je kunt bereiken, kun je de content daarop aanpassen. De juiste opmaak van webpagina’s, een goed social media plan inzetten, converterende teksten maken en de juiste call-to-action gebruiken. Simpel toch?