een goed gesprek brengt weer rust

Wegwijs in de wirwar

Ik begreep haar wel. Al die termen die ze hoorde en waarvan anderen zeiden dat zij iets mee moest doen. SEO optimalisatie, online adverteren, Search Engine Marketing, stories maken voor Instagram en Facebook; ze raakte eigenlijk de weg een beetje kwijt.

Ik adviseerde haar om eens alles los te laten, een paar stappen terug te doen en bij het begin te beginnen. Hoe was ze ooit haar bedrijf begonnen? We bespraken de ontwikkelingen en groei die ze had meegemaakt. De successen en de blunders, of liever gezegd de ‘leermomenten’. Het werd een gezellig en eerlijk verhaal.

Vervolgens hebben we samen gekeken naar waar ze nu stond. En welke communicatiestrategie daar bij zou passen. We bekeken welke middelen ze kon inzetten en maakten een plan voor het komende half jaar. Dat geldt natuurlijk voor iedere ondernemer; je moet kijken naar wat bij je past. Dat doe je als je start, dat doe je ook als je een nieuw product lanceert, dat doe je als je de focus weer terug wilt krijgen. Vraag je af, wie je klanten zijn. Hoe ga je ze bereiken? Welke middelen zet je in? Wat past bij jouw bedrijf?

Gaandeweg het gesprek kreeg deze onderneemster in ieder geval weer meer rust. Dat vond ik mooi om te zien. Ik beloofde haar dat ik een aantal zaken uit zou werken in een adviesrapport. En zij ging weer opgelucht naar huis.