verschil tussen theorie en de praktijk

Weten is niet hetzelfde als doen

Er zit een heel groot verschil tussen theorie en de praktijk. Stel je gaat je verdiepen in het uitvoeren van een open hart operatie. Je besteed een hele middag aan het lezen van instructies. Je bekijkt filmpjes. En bestudeert wat resultaten. Ben je dan aan het eind van de middag klaar om daadwerkelijk een operatie uit te voeren? Het antwoord is duidelijk lijkt mij.

Het ontbreekt je namelijk aan echte kennis, kunde en ervaring. Ook al weet je een beetje hoe het werkt, dat wil niet zeggen dat je het ook echt kunt doen.

Zonder tijd en strategie stokt het

Natuurlijk weet je prima hoe je een tekst moet schrijven. En met een beetje onderzoek, kun je ook wel handvatten vinden om er een goede tekst van te maken. Ook kun je echt wel zelf die social media berichten maken en plaatsen. Zo moeilijk is het niet om iets op Facebook of Instagram te zetten.

Maar doe je het ook?

Heb je er eigenlijk wel de tijd voor? En lukt het ook om het consistent vanuit een strategisch plan te gaan doen? Dat is maar de vraag. En dat is ook het punt waarop het bij veel organisaties stokt.

Verschil tussen theorie en praktijk

Het probleem is namelijk dat er een verschil zitten tussen de theorie en de praktijk. De theorie kun je beheersen, de praktijk moet je doen. Je kunt het onderwerp zo gek niet bedenken, of er is wel informatie over te vinden. In boeken en online wordt over van alles en nog wat geschreven. Er wordt gezegd dat er dagelijks zo’n 300.000 filmpjes op YouTube worden geüpload. Aan informatie geen gebrek dus.

En dat is prima. Informatie beschikbaar maken is goed. Kennis delen is helemaal prima. Op het moment dat iemand er iets mee wil gaan doen, bepaalt diegene of hij in staat is om het echt toe te passen. Zo niet, neem dan contact op met iemand die het wel kan!