Een foto zegt meer dan duizend woorden. Tenminste, als je visueel bent ingesteld. Maar eigenlijk is een afbeelding niets. Niet zichtbaar voor Google om te kunnen indexeren. En niet leesbaar door een screenreader, een tool die blinden en slechtzienden gebruiken om een website te ‘lezen’. Een alt-tekst wel.
Het belang van alternatieve teksten
Vanuit Search Engine Optimalization (SEO) perspectief kennen we het belang van alternatieve teksten natuurlijk al. Het maakt niet uit welk CMS je gebruikt, er is altijd wel een plek binnen het systeem om een beschrijving in te vullen. Goed voor de vindbaarheid van je website.
Een screenreader leest geen afbeeldingen
Voor gebruikers die een screenreader nodig hebben, is een alt-tekst zo mogelijk nog belangrijker. Een screenreader kan namelijk geen afbeelding ‘lezen’, wel de alternatieve teksten als die zijn ingevoerd. Op dit manier kan een websitebezoeker met een visuele beperking toch de afbeelding ‘zien’. Belangrijk dus om aandacht aan alt-teksten te besteden.
In een alt-tekst beschrijf je letterlijk wat er op de afbeelding of foto te zien is. Van voorgrond tot achtergrond en van vorm tot kleur. Alle details die je visueel kunt waarnemen.
Zoekwoorden in de alt-tekst
Maar ga het niet per ongeluk dubbelop doen. Je hoeft in de alt-tekst niet te vermelden dat het om een afbeelding gaat. De tekst ‘afbeelding van een jurk’ zou door een screenreader voorgelezen worden als ‘afbeelding, afbeelding van een jurk’. Beetje raar.
Wat je wel heel goed kunt doen, is het verwerken van zoekwoorden in de alt-tekst, bijvoorbeeld ‘een feestelijke zwart jurk’. Zo wordt die zwarte jurk uit jouw webshop beter gevonden en help je zowel Google als jouw website bezoekers.