Bij het ontwikkelen van een huisstijl wordt de huisstijlkleur natuurlijk met de grootst mogelijke zorg gekozen. Het moet passen bij de organisatie en bij de doelgroep. Het moet precies de juiste uitstraling hebben zodat het precies de juiste klanten aanspreekt.
Logisch.
Dat was ook voor mij het geval. Ik koos de kleur op basis van gevoel en bepaalde verwachtingen. En toen ging ik mij verdiepen in digitale toegankelijkheid… Een van de adviezen uit de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) is dat een webpagina een goed contrast moet hebben. De kleur van de tekst moet goed afsteken tegen de achtergrond. Je weet vast wel dat een rode tekst op een gele ondergrond bijvoorbeeld best lastig te lezen is. Het is niet voor niets dat we standaard voor een zwarte letter op een witte ondergrond kiezen.
Helaas, daar ging mijn huisstijlkleur. Veel te licht en veel te weinig contrast. Na even puzzelen en zoeken, koos ik een kleur die een paar tinten donkerder is. Mijn contrastratio ging van een rode score met 2,77 naar een groene score met 4,53.
Kleine moeite, beter contrast en beter digitaal toegankelijk. Opgelost.
Wil je meer over de achtergrond van kleuren weten? Lees dan hieronder verder over de verschillende kleurmodellen.

Hoe kies je een huisstijlkleur?
Een goede huisstijlkleur moet passen bij de organisatie, de gewenste uitstraling en de bijbehorende doelgroep. Vervolgens moet een kleur ook goed te vertalen zijn naar allerlei uitingen. Zo heb je kleuren voor offline producten zoals brochures, posters, banners op de gevel van een winkelpand en menukaarten voor een restaurant. Daarnaast moet de kleur ook online gebruikt worden. Denk aan de website, online advertenties en social media berichten.
Maar dan… een kleur is niet zomaar een kleur. Lichtgroen bestaat feitelijk niet. Alle kleuren worden namelijk opgebouwd uit slechts een paar basiskleuren. Afhankelijk van waar je de kleur voor nodig hebt, zijn er verschillende kleursystemen. Ik zal ze hieronder kort toelichten.
De twee bekendste kleurmodellen: CMYK en RGB
De samenstelling van een kleur op papier is anders dan de samenstelling van een kleur op een digitaal scherm. Voor drukwerk worden kleuren opgebouwd uit vier kleuren CMYK, oftewel Cyaan, Magenta, Yellow en Key (black). Met deze vier basiskleuren worden alle denkbare kleuren gecreëerd.
Voor digitale schermen wordt het RGB model gebruikt. Hierbij worden kleuren opgebouwd uit slechts drie basiskleuren: rood, groen en blauw. Een groot verschil omdat een beeldscherm immers niet laag over laag kleuren kan weergeven. Door hele kleine pixels in verschillende kleuren bij elkaar te plaatsen, ‘ziet’ ons oog een bepaalde kleur verschijnen. Je kunt je wel voorstellen dat er (kleine) verschillen zijn tussen drukwerk en beeldscherm.

Nog meer kleurmodellen: Pantone, HEX-codes en RAL
En om het nog wat ingewikkelder (en completer) te maken; er bestaan nog meer kleurmodellen. Zo zijn er ook PMS kleuren van Pantone. Dit bedrijf heeft meer dan 1.500 kleuren gedefinieerd, elke kleur heeft een uniek nummer. Die nummers zijn overal op de wereld gelijk. Heb je dus een huisstijlkleur nodig voor een internationaal bedrijf, dan is dit kleursysteem de beste oplossing.
Voor het programmeren van een kleur in HTML worden HEX-codes gebruikt. Een HEX-code bestaat uit een combinatie van zes letters en cijfers en begint altijd met een #. Dit systeem heeft in totaal 256 basiskleuren die elke browser kan weergeven. Voor websites wordt een huisstijlkleur meestal omgezet naar een HEX-code. Ook in steeds meer programma’s zoals Word en Powerpoint kun je HEX-codes gebruiken.
En ga je met een schilder aan de slag, dan zal die vragen naar je RAL kleur. Van oorsprong is dit een Duits kleursysteem waarbij de afkorting RAL staat voor Reichs Ausschuss für Lieferbedingungen. Aan de hand van de RAL codering kan een verfmachine de juiste kleuren mengen.
Tips voor het gebruik van een huisstijlkleur
- Leg je huisstijlkleur vast voor de verschillende kleursystemen.
- Gebruik in al je communicatie uitingen telkens weer je eigen huisstijlkleur(en).
- Dit zorgt voor consistentie en herkenbaarheid.
- Geef deze kleur ook door als een externe partij iets voor je gaat maken.
- Gebruik bij drukwerk zoveel mogelijk dezelfde papiersoort, dat voorkomt kleurverschillen.