In 5 stappen het social media beheer uitbesteden

‘Social media is een verzamelbegrip voor de online platformen waarop gebruikers de inhoud verzorgen, met of zonder redactionele of professionele tussenkomst. Centraal staat hierin de interactie en dialoog tussen de gebruikers.’

Volgens onderzoeken zouden wij in Nederlands gemiddeld per dag 98 minuten op social media zitten. Gemiddeld, want jongeren brengen verreweg de meeste tijd op social media door.

Logisch dus dat de inzet van social media een belangrijk onderdeel van je communicatiestrategie is en zeker zou moeten zijn. Dat neemt niet weg dat veel ondernemers het moeilijk vinden om hier tijd voor te vinden. Dan is uitbesteden een goed idee.

1. De afweging om social media beheer uit te besteden

Als je overweegt om je social media beheer uit te besteden, heb je vast een aantal vragen. Logisch, enerzijds wil je deze werkzaamheden niet meer doen, anderzijds wil je wel een gevoel van controle blijven houden. En dat kan ook. Ik pas mij graag aan zoals jij het wilt, op een manier zoals het past bij jouw bedrijf. Uiteraard gebaseerd op een goede (communicatie-)strategie en professioneel advies.

2. Hoe gaan we samenwerken?

Eerst houden we een goed gesprek. We maken kennis en zorgen voor een inventarisatie. Welke kanalen heb je en wil je (gaan) inzetten? Waar zit je doelgroep? Hoe kun je hen aanspreken? Wat heb je tot nu toe met social media gedaan? Hoe is dat bevallen? Wat wil je juist gaan bereiken? Dit allemaal is de basis voor de verdere samenwerking.

Dan bepalen we de verdeling van de werkzaamheden. Misschien kom je tot de conclusie dat je een deel liever zelf doet. Prima. Of je besluit dat je alles volledig aan mij over wilt laten. Helemaal goed. We overleggen wie wat gaat doen en wat er aan input nodig is. Daarna maken we een planning en kunnen we aan de slag.

Als het nodig is, zal ik ook de verschillende social media kanalen even updaten en met elkaar uitlijnen. Dan hebben we een mooie start en krijgen we een optimale herkenbaarheid van je online zichtbaarheid.

3. Wat krijg je als je social media beheer uitbesteedt?

De ideale content bestaat uit een mooie afwisseling van berichten op je tijdlijn. Denk bijvoorbeeld aan posts met weetjes, tips, informatie over je bedrijf, promoties en acties, interessante links naar derden, inhaakmomenten speciale (feest-)dagen etc.

De berichten zullen aansluiten op je andere uitingen van bijvoorbeeld je website, winkel of bedrijfspand en eventuele nieuwsbrief. Dat is belangrijk voor een goede en krachtige communicatiestrategie.

4. Wat levert het uitbesteden van social media beheer op?

Tijd. En indirect geld en rust. Als je zelf de social media berichten verzorgt, dan heb je al gemerkt dat daar best wat tijd in gaat zitten. Nadenken over wat je gaat vertellen, het beeld- en tekstmateriaal klaarmaken en dan nog het inplannen en plaatsen van de berichten. Allemaal tijd die je aan andere zaken kunt besteden. En misschien ook wel taken die je zelfs veel liever doet :).

5. Overleg is belangrijk voor een goede samenwerking

Voor een ideale ‘samen’werking, vind ik het belangrijk om goed te kunnen overleggen. We gaan het immers samen doen. De juiste input en commitment is nodig. Periodiek hebben we daarom contact over de voortgang en nemen we door wat we de komende periode verwachten. In de praktijk zullen we wel merken wat een fijne frequentie is.

Daarnaast denk ik altijd graag met je mee over andere manieren om je bedrijf verder onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld via blogs, persberichten, adverteren of events. Door die wisselwerking zullen we een succesvolle samenwerking tegemoet gaan.

Contact

Klaar om aan de slag te gaan? Of heb je misschien nog een vraag die niet beantwoord is?

Neem gewoon even contact op, ik hoor het graag!