blog header Doen wat je zegt. Zeg wat je doet.

Doen wat je zegt. Zeggen wat je doet.

Het is zo’n mooi gezegde. Doen wat je zegt en zeggen wat je doet.

Als je het mij vraagt, is dat niet meer dan een kwestie van fatsoen. Gewoon een manier zoals je netjes met elkaar om zou willen gaan. En dat geldt zowel zakelijk als privé. Uitleggen wat je gaat doen, heldere afspraken maken en die afspraken nakomen.

Maar er zit eigenlijk nog een diepere laag onder. Ik zie veel bedrijven en organisaties die hele leuke dingen doen, maar dat soms ‘vergeten’ te vertellen. Zonde, want je kunt er commercieel en communicatief zoveel mee. Vaak is het niet meer dan een stukje bewustwording.

Zo keek een paar jaar geleden binnen bij een schoolorganisatie. Ik zag wat er allemaal gebeurde, hoe iedereen hard werkte en er toffe dingen deed. Maar er werd niets over gezegd of geschreven. Niet binnen de organisatie, niet extern naar ouders toe en niet naar de rest van de omgeving.

De oorzaak? Een combinatie van gebrek aan bewustzijn, valse bescheidenheid, gebrek aan tijd…. Ik heb de directrice toen geadviseerd om gewoon even één keer per week de tijd te nemen om er over na te denken. Bijvoorbeeld op vrijdagmiddag. Niets ingewikkelds, gewoon even 10 minuten zitten en nadenken wat er de afgelopen week allemaal is gedaan en gebeurd. Dat hielp. Dat gaf input om enthousiast en vol vertrouwen te gaan laten zien wat deze school allemaal deed. Handig voor de nieuwsbrief en de social media berichten.

Dus, zorg ervoor dat je doet wat je zegt.
En vergeet vooral niet te zeggen wat je allemaal doet.

Het geeft je zichtbaarheid. Het brengt je een identiteit. Het zorgt voor waardering. En aan het eind van de rit zou het zo maar kunnen zorgen voor nieuwe relaties/ klanten/ aanmeldingen. Wie weet.