structuur in je communicatie

Luisteren Samenvatten Doorvragen

Als je meer wilt weten over de drug LSD, kun je nu stoppen met lezen. Dit artikel gaat over LSD als gesprekstechniek, oftewel Luisteren Samenvatten Doorvragen. Met deze methode breng je structuur aan in je communicatie, essentieel omdat:

  •    je betere beslissingen kunt nemen
  •    je beter kunt aansluiten op de ander
  •    je een oplossing kunt vinden voor het echte probleem

Een goed gesprek begint met luisteren

Het begint met echte aandacht voor de persoon die praat. Dit klinkt makkelijk, maar hoe vaak luister je nu eigenlijk met echte interesse naar de verhalen van collega’s? Ga er eens vanuit dat je nog niet alles weet. Met deze techniek open jij jezelf voor nieuwe inzichten waar je je voordeel mee kunt doen.

Luisteren doe je met je hele lichaam. Je lichaamshouding laat zien of je geïnteresseerd bent. Zorg voor een open houding. Zit dus niet met je armen over elkaar. Let op oogcontact en knik af en toe met je hoofd. De lichaamstaal van je collega kan
daarnaast ook veelzeggend zijn. Als je op deze manier met volle aandacht naar elkaar luistert, is het makkelijk om te begrijpen wat de bedoeling van de ander is achter zijn/ haar woorden.

Samenvatten zorgt voor duidelijkheid in een gesprek

Bij het samenvatten maak je een overzicht van het gesprek voor jullie beiden. Als je samenvat, geef je aan dat je hebt geluisterd. Bovendien maak je ruimte voor eventuele aanvullingen en creëer je een handige kapstok voor het vervolg van je gesprek. Het helpt je bij het onthouden van de belangrijkste punten. Een ander bijkomend voordeel; voor het onthouden van je samenvatting heb je minder energie nodig dan voor het onthouden van het gehele gesprek.

Doorvragen

Om het gesprek vervolgens nog meer diepte te geven, kun je na elke tussentijdse samenvatting gericht doorvragen. Zo krijg je meer verdieping over feiten, meningen of gevoelens. Doorvragen kan helpen om echte problemen te voorkomen of juist aan te kaarten. Dus wees geïnteresseerd en stel de vragen die nodig zijn om tot de kern te komen.

Het kan lastig zijn om in te zien wanneer je klaar bent met dit onderdeel. In zulke gevallen moet je vertrouwen op je eigen gevoel: is het voor jou en de ander duidelijk genoeg? Eventueel kun je dit ook checken door het te vragen aan de ander.

Oefening baart kunst

Gesprekstechnieken zoals deze LSD methode leer je door te doen. Er zijn dagelijks genoeg gespreksmomenten om dit toe te passen. Je hoeft niet direct alle onderdelen in hetzelfde gesprek toe te passen. Door veel te oefenen met luisteren, samenvatten en doorvragen krijg je het vanzelf onder de knie. Een grote stap richting betere communicatie, zowel op je werk als thuis.