contentmapping. Hoe creeer ik content?

Hoe creëer je content voor al je kanalen?

Je hebt een plan nodig wanneer je content wilt hebben voor al je social media kanalen. Natuurlijk, je kunt willekeurig af en toe wat plaatsen, maar dan bereik je niet wat je eigenlijk wilt. Bovendien maak je het jezelf waarschijnlijk onnodig moeilijk door telkens iets anders en nieuws te maken. Je hebt contentmapping nodig.

Wat is contentmapping?

Met contentmapping verdeel je je content,dus alle blogs, berichten, visuals etc in verschillende onderdelen. Je hebt namelijk voor de verschillende kanalen verschillende vormen van content nodig. 

Laat ik dit verduidelijken met wat voorbeelden. Voor Twitter kun je bijvoorbeeld heel goed een snelle quick fact plaatsen, op Facebook doen grappige filmpjes en quotes het nog altijd goed, voor Instagram werkt een bericht met (bewegend) beeld veel beter en voor LinkedIn kun je voor een item meer serieus de diepte ingaan. Zo stem je je content af op het kanaal.

Maar bedenk ook dat je gemaakte content op verschillende manieren kunt inzetten. Vanuit één blog kun je verschillende contactmomenten creëren. Stel, het blog staat op je eigen website, dan plaats op Instagram een korte reëel met verwijzing naar je site en voor Twitter licht je korte headlines of opvallende quotes eruit om te delen.

Contentmapping in 4 stappen

Zoals ik al begon, je hebt een plan nodig. Denk nu niet zucht daar gaan we weer. Het hoeft niet ingewikkeld, het hoeft niet uitgebreid.

  1. hoofdonderwerp 

Begin allereerst met het hoofdonderwerp. Wat wil je delen met je doelgroep(en)? Heb je daar nieuwe content voor nodig, of volstaat het om eerder gemaakte content in te zetten? In dat laatste geval ben je natuurlijk al bij klaar. 

  1. de vorm  

Als je weet WAT je wilt gaan delen, kun je ook bedenken HOE je het wilt gaan delen. In welke vorm komt jouw onderwerp het beste tot z’n recht? Is dat een blog, een video, een fotocollage, een podcast of een online magazine? Zo kun je voor een instructie beter een video gebruiken dan een podcast. En voor het delen van kennis is een blog juist heel geschikt. 

  1. subcategorieën en invalshoek

Vervolgens kijk je voor het hoofdonderwerp ook subonderwerpen kunt bedenken. En dan bepaal je per subonderwerp de invalshoek. Vanuit welke positie wil je het onderwerp gaan benaderen? Is dat een korte luchtige videosnack, of een serieus item met wetenschappelijke onderbouwing. 

  1. planning maken

En dan heb je het hoofdonderwerp klaar, de subonderwerpen, vormen en kanalen bepaalt en kun je gaan plannen. Maak het je hierbij zo gemakkelijk mogelijk. Een goede spreadsheet volstaat, maar je kunt ook gebruik maken van een planningstool. Lees ook eens het blog Tips voor social media planningstool.

Bonustip: vergeet niet te analyseren. Meten is weten. Wanneer je een tijdje content hebt gemaakt en geplaatst, kun je kijken wat goed werkt en wat niet. Door goed bij te sturen, bereik je op een effectieve manier het publiek dat voor jou relevant is.