Het is misschien geen woord dat je snel gebruikt, visuele marketing. Toch is het tegenwoordig dè manier waarop bedrijven hun producten en diensten onder de aandacht brengen. En dat is ook niet zo gek. Tijd om er eens in te duiken en een aantal vormen van visuals eruit te lichten.
Horen, zien en …?
Uit onderzoek blijkt dat mensen na één week ongeveer 10% hebben onthouden van wat ze hebben gehoord. Wanneer de boodschap echter met beeld (foto, plaatje, infographic) wordt ondersteund, dan stijgt dat. Ze onthouden zo’n 65% van wat ze hebben gezien. Opvallend. En logisch dus dat we onze communicatie uitingen maar al te graag van beeld voorzien.
Het bepaalt ook een groot deel van het succes van Instagram. Ga maar na, het platform bestaat feitelijk alleen maar uit beeldmateriaal. Er zijn weliswaar captions, maar de foto moet het doen. Die moet de aandacht trekken en ervoor zorgen dat de gebruiker stopt met scrollen door zijn feed. Hetzelfde geldt ook voor Snapchat en Pinterest. Stuk voor stuk platformen waarop het beeld moet spreken. Blijkbaar is er een grote behoefte aan visuals en minder aan tekst. Behalve voor een goed blog natuurlijk ;).
Visuele marketing in de oudheid
Het succes van visuele marketing is de afgelopen jaren door social media sterk gestegen. Maar het is niet bijzonder. Gezien de evolutie is het volkomen logisch. Nog voordat we konden spreken via taal, konden we immers al zien. En ‘spreken’ door middel van afbeeldingen. Denk maar aan alle tekeningen die wereldwijd in oude grotten zijn gevonden.
Gemakkelijk voor het oog
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Visuele content kan op verschillende manieren worden toegepast. Binnen de marketing en communicatie zijn illustraties de meest traditionele vorm van visuele content bij tekst. Door een illustratie toe te voegen, is de tekst makkelijker te onthouden. Visuals zijn namelijk gemakkelijk voor het oog en snel op te nemen. Bij grote lappen tekst is een lezer geneigd om af te haken. Een afbeelding is daarentegen snel te bekijken.
Vormen van visuals
Oké, aan welke vormen van visuals kun je nu denken. Ik heb er een paar op een rij gezet, met wat kenmerken en toepassingen.
Illustratie
Een illustratie kan zelfstandig een verhaal vertellen. Het kan ook ondersteuning bieden, iets verduidelijken of verrijken. Illustraties worden ingezet bij boeken, whitepapers, maar ook in apps. Een nadeel van een illustratie is dat het de fantasie van de lezer minder prikkelt. Bij een technisch stuk tekst is het juist erg geschikt en kan het de creativiteit stimuleren.
Foto
Dit is duidelijk. Een beeld zegt meer dan duizend woorden is vooral van toepassing op foto’s. Het spreekt tot de verbeelding. Het kan worden gebruikt als verduidelijking, maar ook als grap. Het geeft ook een bepaalde sfeer weer. Foto’s zijn gemakkelijk zelf te maken en er zijn ook talloze beeldbanken met foto’s.
Grafiek
Een grafiek biedt ondersteuning bij een opsomming van waarden. Het kan op een gemakkelijke manier een cijfermatig verhaal of trend weergeven. Met simpele tools, en zelfs in Excel, kun je gemakkelijk een grafiek maken.
Icon
De koningin onder de visuals als je het mij vraagt. Een icon wordt ook wel pictogram of symbool genoemd. Zo’n plaatje wordt meestal in plaats van tekst gebruikt en zorgt voor herkenning in één oogopslag. Bij het zien van bepaalde icons weet iedereen direct waar het over gaat. Denk maar aan deze bekende iconen [].
Cartoon
Een beetje humor kan geen kwaad. Een cartoon is een getekende grap. Vaak wordt het ook wel gezien als sportprent, maar dat hoeft niet perse. Het is meestal bedoeld als grappige toevoeging aan het onderwerp. Zie een cartoon maar als een illustratie met een lach. Ook erg geschikt om viral te gaan.
Infographic
Een infographic is een informatieve vorm van illustraties. Het kan dienen als ondersteuning bij een tekst, maar ook volledig op zichzelf staan. Met een infographic is het mogelijk om een geheel eigen verhaal te vertellen. Dat kan door meerdere afbeeldingen samen te voegen, maar ook door één enkele afbeelding. Een goede infographic maken, kan best lastig zijn. Je kunt dit doen door een tool te gebruiken of uit te besteden aan een grafisch ontwerper.
Video
Zeg je video, dan denk je al snel aan YouTube. In het blog ‘Weten is niet hetzelfde als doen’ schreef ik al dat er dagelijks zo’n 300.000 films worden geüpload. Dat is heel veel. Een groot deel is voor vermaak, denk aan alle vlogs en funny videos. Maar video kan informatief worden ingezet, denk aan tutorials en (bedrijfs-)presentaties.
Met deze kennis in gedachten snap je waarom goede content meer is dan alleen maar tekst. Het is juist de combinatie van tekst en beeld die samen zo sterk is.
Tips nodig voor jouw verhaal? Laten we even contact hebben!