de basis hoe werkt een zoekmachine

Hé, Google my friend

Het is door de jaren heen zelfs een werkwoord geworden; even ‘googelen’. Van Dale omschrijft het als ‘zoeken op internet’.

Nou is Google niet de enige zoekmachine. Denk bijvoorbeeld aan Yahoo, Bing, Ask Baidu (Chinese zoekmachine) of Ilse (Nederland). Het idee blijft hetzelfde, elke zoekmachine werkt op een vergelijkbare manier.

hoe werkt de zoekmachine

Een zoekmachine voert in de basis drie taken uit. Eerst onderzoeken ze de websites, afbeeldingen en video’s die ze mogen bekijken. Dit heet crawlen. Dan verdelen ze al die informatie in categorieën, dat wordt indexeren genoemd. Tenslotte beslissen ze welke informatie het meest past bij de ingegeven zoekopdracht. Dit is rangschikken.

crawlen

Zoekmachines crawlen dus op internet om informatie zoals websites, afbeeldingen en video’s te vinden. Elke zoekmachine gebruikt programma’s om alle informatie te doorlopen. Deze staan bekend als crawlers, spiders of bots. Waarbij bots een afkorting is voor robots. De bots gaan van pagina naar pagina door links te volgen naar weer andere pagina’s. Deze bots stoppen nooit. Hun enige doel is pagina’s keer op keer bezoeken om zo nieuwe links en informatie op te kunnen nemen in de index.

indexeren

Indexeren is de volgende stap van het proces. Een index is een gigantische lijst met alle websites en informatie die gevonden is door de bots. De zoekmachine gebruikt deze index als bron voor het weergegeven van de zoekresultaten. Maar niet alles wat door de bots wordt gevonden, komt terecht in de index van de zoekmachines. Zo vinden zoekmachines soms meerdere kopieën van precies hetzelfde stukje content op verschillende websites. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je een webshop hebt, en als productomschrijving letterlijk de tekst van een fabrikant overneemt. Die tekst is dan niet uniek.

rangschikken

De zoekmachine vergelijkt de woorden en zinnen met zijn index en zoekt naar overeenkomende resultaten. Maar wat als dit leidt tot miljoenen resultaten? Op dat moment gaat de zoekmachine rangschikken. De manier waarop zoekmachines hun pagina’s rangschikken is een groot geheim.

(bron: Google Digitale Werkplaats)