krachtige call-to-actions voor conversie

Hoe je krachtige call-to-actions creëert die conversies stimuleren

Ze spelen een grote rol in menig marketingfunnel; krachtige call-to-actions. Maar waarom zijn ze zo belangrijk? Dat komt doordat ze sterk zijn in het genereren van conversies, oftewel je doelgroep aanzetten tot een gewenste actie. 

Oké, volgende vraag. Hoe maak je nu effectieve call-to-actions die echt resultaten opleveren? In dit blog lees je waardevolle inzichten en tips om krachtige call-to-actions te creëren zodat je jouw marketingcampagnes naar een hoger niveau kunt tillen.

Wat zijn call-to-actions

Laten we bij het begin beginnen. Een call-to-action (CTA) is een uitnodiging aan je bezoekers om een specifieke actie te ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan het inschrijven voor een nieuwsbrief, het downloaden van een e-book of het plaatsen van een bestelling. Het doel van een CTA is om bezoekers te leiden naar de volgende stap in het (conversie-)proces. 

Kenmerken van een effectieve call-to-action

Een effectieve call-to-action is te herkennen aan verschillende elementen. Allereerst moet de tekst van de CTA duidelijk en beknopt zijn, zodat bezoekers direct begrijpen wat er van hen wordt verwacht. Daarnaast is opvallende vormgeving met kleuren die contrasteren met de rest van de pagina belangrijk. Op die manier kun je je CTA er echt uit laten springen. Ook is het positioneren van de CTA op een strategische plek op de pagina belangrijk. Bijvoorbeeld boven de vouw of na andere belangrijke inhoud, dat vergroot de zichtbaarheid en impact. Daarnaast moet de taal in de CTA actiegericht en urgent zijn, waardoor bezoekers worden aangespoord om direct actie te ondernemen. En tenslotte is het waardevolle aanbod of de beloning die aan de CTA is gekoppeld belangrijk om bezoekers definitief te overtuigen om de gewenste actie te ondernemen.

  • Duidelijke en beknopte tekst
  • Opvallende vormgeving en kleuren
  • Relevante positie op de pagina
  • Urgentie en actiegerichte taal
  • Waardevol aanbod of beloning

Tips voor het maken van krachtige call-to-actions

Tot zover de theorie. Nu de praktijk. Het creëren van krachtige call-to-actions vereist een paar randvoorwaarden. Ten eerste is het belangrijk om je doelgroep goed te kennen en je CTA aan te passen aan hun specifieke behoeften en interesses. Een CTA die relevant is voor je doelgroep zal veel betere resultaten opleveren, dan één die niet aansluit. Bovendien moet je tekst specifiek en concreet zijn, zodat bezoekers precies weten wat ze kunnen verwachten bij het uitvoeren van de actie. En dat kan alleen wanneer je lezer het gevoel heeft dat jij hem/ haar snapt. Gebruik daarvoor actieve en overtuigende woorden. En ga eens experimenteren met verschillende ontwerpen en posities om te ontdekken welke CTA het meest effectief is voor jouw doelgroep en doelstellingen.

Met een CTA wil je in eerste instantie waarschijnlijk leads verzamelen, om deze om te kunnen zetten in prospects, zodat je er uiteindelijk klanten van kunt maken. De bekende drietap van de marketingfunnel.

Voorbeelden van effectieve call-to-actions

Als je dit allemaal weet en goed in kaart hebt, kun je de call-to-actions gaan maken. Een paar mooie voorbeelden om je op weg te helpen:

“Ontvang nu je gratis e-book!”

Deze call-to-action spreekt een breed publiek aan dat geïnteresseerd is en informatie wil krijgen. Door het aanbieden van een gratis e-book als beloning, moedig je bezoekers aan om hun contactgegevens achter te laten en kun je zo leads genereren.

“Schrijf je in voor onze exclusieve nieuwsbrief!”

Een veelvoorkomende maar nog altijd effectieve CTA. Het is gericht op het opbouwen van een betrokken (!) publiek. Door het benadrukken van de exclusiviteit van de nieuwsbrief en mogelijke voordelen (zoals waardevolle inhoud en speciale aanbiedingen) motiveert je jouw bezoekers om zich in te schrijven en heb je een mooie directe lijn om verder met hen te communiceren.  

“Beperkte voorraad! Bestel nu!”

Deze call-to-action speelt in op het gevoel van urgentie en schaarste. Door te benadrukken dat er slechts een beperkte voorraad beschikbaar is, wordt de bezoeker aangemoedigd om onmiddellijk actie te ondernemen.Het draait hierbij dus om snelheid.  

“Plan een gratis consult”

Deze CTA is specifiek gericht op dienstverlenende bedrijven of professionals die consulten aanbieden of adviezen geven. Door de mogelijkheid van een gratis consult te benadrukken, kunnen potentiële klanten persoonlijk advies krijgen en de waarde van jouw aangeboden dienst ervaren. 

Meten = weten

Samenvattend is het in ieder geval belangrijk om te onthouden dat effectieve call-to-actions altijd afgestemd moeten zijn op je specifieke doelgroep en de gewenste actie die je wilt bereiken. Experimenteer met verschillende tekst, ontwerpen en plaatsingen om te ontdekken welke CTA het beste werkt voor jouw doelstellingen.

De volgende fase is het meten van de resultaten. Want meten = weten. Bekijk de cijfers en leer wat het effect van je CTA is geweest. Schaaf bij door A/B testen te doen. En ontdek wat de verschillende varianten doen. En blijf finetunen totdat je de perfecte call-to-action hebt!