Je kent de uitspraak ‘Meten = weten’. Misschien wekt het een beetje irritatie op, dat zou kunnen. Maar er zit nu eenmaal een kern van waarheid in. Zolang je niet meet, weet je eigenlijk niet wat je aan het doen bent. En al helemaal niet wat voor effect je inspanningen hebben.
De vraag is ‘Wat moet je allemaal meten?’.
Het antwoord ‘Alles wat je wilt weten!’.
Meetinstrumenten voor je online activiteiten
Bij online marketing draait het voor een groot deel om cijfers, het analyseren ervan en het bijsturen van je activiteiten. De kracht van digitalisering is juist dat het zo goed en gemakkelijk meetbaar is. Werkelijk alles kan inzichtelijk worden gemaakt. Daar zit misschien ook wel een valkuil. Het is niet verstandig om je volledig blind te staren op cijfers. Uiteindelijk gaat het in je bedrijf om meer dan dat alleen. Maar handig is het wel. Er zijn verschillende instrumenten waarmee je je online activiteiten kunt meten. Hieronder vind je er een paar uitgelicht.

Google Analytics
Laten we beginnen met Google Analytics. Deze tool koppel je aan je website en is gratis te gebruiken. Je kunt alle activiteiten rondom je website volgen en inzichtelijk maken. Het meet zowel het verkeer naar als op je website.
Er wordt op dit moment een nieuwe versie uitgerold. Voorheen installeerde je Google Universal (UA), nu gebruik je Google Analytics 4 (GA4). De nieuwe versie kan meer meten en gemakkelijker de cijfers presenteren.
Een belangrijk verschil is dat UA gebaseerd is op sessies (het aantal keren dat een website is bezocht) en pageviews (het aantal pagina’s dat is bekeken). GA4 is gebaseerd op events. Een event is in dit geval een gebeurtenis op de website zoals button click, video afspelen of aankoop.
Een ander verschil is dat GA4 meer ‘cross devices’ werkt. We gebruiken als consument steeds meer verschillende apparaten; computer, telefoon, tablet en TV. Zo kun op het ene apparaat iets zien, op de ander iets op zoeken en op de derde converteren (bijvoorbeeld een aankoop doet). Dit wordt ook wel de ‘customer journey’ genoemd. Het is interessant om hier inzicht in te krijgen. UA was voornamelijk ingericht op desktop verkeer en minder op de interactie tussen de diverse apparaten. GA4 geeft beter inzicht in deze customer journey (klantreis).
Wat meet Google Analytics allemaal?
Zoals gezegd meet je verkeer naar en binnen je website. Je ziet dus hoeveel bezoekers je website trekt en hoe deze bezoekers rondkijken en klikken op je website. Van de bezoekers worden verschillende zaken vastgelegd; de locatie, de tijd dat ze blijven, of ze direct of via een link op je website zijn gekomen, of ze de site bekijken via mobiel, tablet of desktop etc.
Dit zijn gegevens zie je gemakkelijk zonder al te veel kennis kunt bekijken. Wil je meer uit Google Analytics halen, dan is het verstandig om je uitgebreid te verdiepen in de tool. Zo kun je ook conversies instellen en meten en het effect van je betaalde advertentie campagnes meten. Er zijn online trainingen van Google die dit uitleggen, maar je kunt het ook uitbesteden aan een SEO of SEA specialist.
Search Console
Een beetje in het verlengde van Analytics is Search Console, ook van Google. Hiermee kun je de aanwezigheid van je website in de zoekresultaten van Google bijhouden en onderhouden. Daarnaast kun je problemen met jouw aanwezigheid in de zoekresultaten oplossen.
Verder kun je bekijken met welke zoekopdrachten gebruikers op je website terechtkomen. Erg handig voor je zoekmachine optimalisatie. En je kunt analyseren wat je vertoningen, klikken en posities op Google Search zijn. Oftewel op welke positie je in de zoekresultaten staat. Daar wil je minimaal op de eerste pagina staan en liefst natuurlijk op de eerste plek.
Google Trends
En aangezien we niet om Google heen kunnen, nog een laatste tool van dit bedrijf: Google Trends. Met Google Trends kun je zien wat de meest populaire zoekopdrachten in de zoekmachine zijn, verdeeld in verschillende regio’s en talen. Zoek voor de grap maar eens op ‘friet’ en ‘patat’ en kijk hoe de verdeling per regio’s is.
Maar veel belangrijker is het natuurlijk om te zien wat de ontwikkelingen van jouw zoekwoorden zijn. Hoe doen de zoekwoorden het in de verschillende regio’s en hoe is de ontwikkeling in de loop der tijd. Het kan zijn dat de populariteit van een bepaald zoekwoord afneemt, dan wil je op zoek naar de juiste nieuwe zoekwoorden zodat je weer goed vindbaar bent.

E-mail marketing
Er is ontzettend veel e-mail software te verkrijgen. Welke je precies gebruikt of wilt gaan gebruiken, hangt af van jouw eigen situatie. Bekende tools zijn MailChimp, BlueMail, MailerLite, HubSpot en ActiveCampaign.
Hoewel er verschillen zijn, zijn er ook veel overeenkomsten. Met de meeste tools kun je namelijk goed meten hoe je e-mail het heeft gedaan. Je kunt zien of je mail gelezen is, of er op links is geklikt en wat de ontvanger eventueel op je website heeft gedaan.
Met die informatie bepaal je uiteindelijk wat jouw doelgroep interessant vindt en kun je je campagne nog beter inrichten op die behoeften. Hoe relevanter, hoe interessanter. En hoe beter je zult scoren.
Meten van COR, CTR en CTO
Je kunt dus verschillende dingen meten, dit wordt aangegeven in ratio’s. Drie termen die je veel ziet:
- (Conformed) Open Rate (COR): het aantal bevestigde opens gedeeld door het totaal aantal met succes afgeleverde e-mails (openingspercentage).
- Click-trough Rate (CTR): het percentage gebruikers dat op een bepaalde link heeft geklikt (klikpercentage).
- Click-to-order Rate (CTO): het aantal keren dat vanuit een mail op een link wordt geklikt, gedeeld door het aantal uniek bevestigde opens voor dat bericht (doorklikpercentage).
Ook hier geldt weer, staat je niet blind op de cijfers. Per branche zijn er wel gemiddelden te vinden. Over het algemeen is een Open Rate rond 20% en een CTR van 2-3% heel netjes. Maar nogmaals, het hangt af van de relevantie van je e-mail.
Wat wil je meten? Conversies natuurlijk!
Oké, je hebt nu verschillende tools in handen, maar wat is het allerbelangrijkste om te meten? Dat zijn de conversies. De meest voor de hand liggende conversie om te meten is het aantal verkopen. Op het moment dat je online producten of diensten verkoopt, wil je weten waardoor die verkoop tot stand is gekomen. Je wilt bijvoorbeeld weten of het via je Google Ads campagne was, een Facebook advertentie of je nieuwsbrief.
Maar onder conversies kun je ook andere dingen verstaan. Misschien heb je als doel dat zoveel mogelijk mensen een bepaald formulier op je website invullen, of een e-book downloaden, of een kennismakingsgesprek aanvragen. Dit zijn allemaal vormen van conversies. In het Blog Klikken en kassa met conversie pagina’s lees je er nog meer over.
Meten is weten. Ook je offline activiteiten.
En dan nu een belangrijke tip: vergeet niet om ook je offline activiteiten te meten. Je zou het bijna vergeten door alle online activiteiten, maar er is ook nog een offline wereld. Ook wat je daar doet, is belangrijk om te monitoren.
Denk bijvoorbeeld aan telefoontjes die je krijgt. Wat voor soort vragen stellen mensen dan? En hoe zit het met e-mails die je ontvangt? Waar gaan deze over, zie je een patroon of vaak dezelfde onderwerpen terugkomen? Het zijn allemaal zaken die je kunt meten.
Voor ondernemers die een fysieke locatie hebben: bekijk eens wat bezoekers op jouw locatie doen. Hoeveel mensen passeren het pand? Wie kijkt opzij? Wat zijn drukke momenten? Wie komt er binnen? etcetera
En, denk tenslotte ook aan de verbinding tussen je online activiteiten en het offline resultaat en vice versa. Heb je bijvoorbeeld meer aanloop in je winkel nadat je een digitale nieuwsbrief hebt gestuurd? Of ontvang je meer online reserveringen na het verschijnen van je advertentie in een magazine? Het is goed om deze verbanden in kaart te brengen.
Kortom; meten is weten. Succes ermee.
En kom je er even niet uit? Ik kijk graag met je mee!