Zonder briefing ga ik niet aan de slag

Om een goed beeld te krijgen van de vraag/ opdracht, is een briefing erg handig. Een briefing
wordt ook wel een creatieve brief genoemd. Het is bedoeld als startpunt voor het briefingsgesprek, een
praatstuk dus.

Nu kun je een briefing zo uitgebreid en officieel maken als je zelf wilt, maar een aantal basiselementen moet er in ieder geval in staan. Ik zal je er een paar geven:

Achtergrond
Eerst heb ik een korte, algemene omschrijving van de opdracht nodig. Wat is de vraag/ opdracht precies? Wat is de aanleiding? Zijn er al dingen
gedaan? Wat waren de eventuele resultaten daarvan?

Doelstelling
Dan komt het doel van de opdracht. Wat wil je gaan bereiken? Wanneer, hoeveel en wat is reëel? Bepaal wanneer de opdracht geslaagd is.

Doelgroep
Wie wil je gaan bereiken? Beschrijf niet alleen demografische kenmerken, maar ook behoeften, emoties, specifieke momenten of locaties. Hoe specifieker nog gemakkelijker. We kunnen hier allerlei hulpmiddelen voor gebruiken zoals het maken van persona’s, het uitwerken van de klantreis of het invullen van een business model canvas. Geen zorgen wanneer je hier nog niet bekend mee bent, ik begeleid je daarin.

Inzicht
Heb je al een idee over een mogelijke strategie, beschrijf het dan. In het gesprek zullen we het hier sowieso ook samen over hebben.

Kernboodschap (belofte)
Welke belofte wil je waarmaken? Dat wordt de kern van de boodschap. Het komt voor uit de strategie, maar kan soms best een lastig punt zijn. Ook dit zullen we samen bespreken.

Bewijs (reason to believe)
Extra: Waarom moet de doelgroep jouw kernboodschap (belofte) aannemen? Wat is je bewijs hiervoor en hoe denk je dit online te laten zien?

Budget en planning
Vermeld ook even of er bepaalde voorwaarden qua budget en/of tijdsplanning zijn. Dan kunnen we daar vanaf het begin rekening meer houden en komen we niet voor verrassingen te staan.