Big news. Je hebt wat te vertellen en dat wil je laten weten. Aan je klanten, leveranciers, samenwerkingspartners, aan iedereen. Alles staat klaar, de website is ingericht met het nieuws op de homepage, de social media berichten zijn ingepland en verder… Tip: bedenk eens of een persbericht ook interessant voor je kan zijn. Misschien wel.
Wat is een persbericht?
Een persbericht is een “officiële mededeling of nieuwsbericht dat bedoeld is om de aandacht te vestigen op een bepaald onderwerp of gebeurtenis”. Het is bedoeld om te worden gepubliceerd in de media, zoals kranten, tijdschriften, radio- en tv-programma’s en online nieuwswebsites.
Persberichten worden vaak gebruikt door bedrijven, organisaties en overheden om belangrijke informatie te delen met het publiek. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om nieuwe producten of diensten te presenteren, belangrijke gebeurtenissen te melden of om een standpunt in te nemen over een bepaald onderwerp. Zo heb je zelf ongetwijfeld ook onderwerpen die heel belangrijk zijn om te delen. Een nieuw ontworpen product, uitbreiding van je dienstenaanbod of een groot evenement zoals bijvoorbeeld een open dag.
Kenmerken van een persbericht
Oké, je hebt bedacht dat een pers bericht een goed idee is. Hoe pak je dat dan aan? Wat moet er dan in staan?
Er zijn een paar elementen die in zo’n bericht ‘moeten’ worden opgenomen. En dat zijn:
- Een kop | De kop is de eerste zin van het persbericht en moet duidelijk aangeven waar het over gaat.
- Een introductie | Dit is eerste deel van het bericht en moet het belang in het kort uitleggen. In één of twee zinnen beschrijf je wat er aan de hand is. Denk aan de 5 w’s; wie, wat, waar, waarom en wanneer.
- Het hoofdbericht | Dat is het tweede deel van het persbericht en moet alle belangrijke informatie bevatten over het onderwerp. Hier beschrijf je wat uitgebreider wat er is gebeurd, wanneer iets is, waar het is en waarom het belangrijk is.
- Aanvullende informatie | Je kunt je bericht vervolgens verder aankleden met aanvullende informatie. Dit kan bijvoorbeeld een citaat van een belangrijke persoon zijn of achtergrondinformatie over het onderwerp.
- Contactgegevens | Hier plaats je de naam, telefoonnummer en e-mailadres van de persoon die beschikbaar is om verdere vragen te beantwoorden. Stel, de krant wil nog meer informatie, met wie moeten ze dan contact opnemen.
Het is belangrijk om te onthouden dat een persbericht duidelijk, bondig en professioneel moet zijn. Het moet de aandacht vestigen op het onderwerp en de media overtuigen van het belang ervan zodat zij het bericht zullen publiceren.
Tips voor een goed persbericht
Hier zijn enkele tips om een goed pers bericht te schrijven:
- Begin met een krachtige kop. Zorg ervoor dat de kop aangeeft wat het onderwerp is en waarom het belangrijk is. Dit is je binnenkomer en bepaalt of het gelezen gaat worden of niet.
- Maak het hoofdbericht duidelijk en bondig. Zorg ervoor dat het hoofdbericht de belangrijkste informatie bevat over het onderwerp, zonder te veel in details te treden.
- Gebruik aanvullende informatie om het verhaal te versterken. Voeg quotes van belangrijke personen of andere relevante details toe om het interessanter te maken.
- Gebruik een actieve toon. Schrijf in de tegenwoordige tijd en niet in de (voltooid) verleden tijd.
- Zorg voor een professionele opmaak. Maak gebruik van een duidelijke lettertype en maak het bericht visueel aantrekkelijk door gebruik te maken van kopjes, bullets en andere opmaakelementen.
- Voeg contactgegevens toe. Zorg ervoor dat de contactgegevens duidelijk zijn en dat er ook daadwerkelijk een persoon beschikbaar is om verdere vragen te beantwoorden :).
En lukt het je niet om de woorden goed op papier te krijgen, laat het dan iemand anders doen. Je kunt daar prima een goede tekstschrijver voor inschakelen om de tekst te laten schrijven.
Hoe verstuur je een persbericht?
Er zijn verschillende manieren om een bericht naar de pers te versturen:
- Stuur het naar de redacties van kranten, tijdschriften, radio- en tv-programma’s. Zoek uit hoe je het bericht naar de redacties kunt sturen en volg de richtlijnen die zij hebben opgegeven voor het indienen van persberichten.
- Maak gebruik van een persbericht dienst. Er zijn verschillende bedrijven die persberichten verzenden naar hun netwerk van journalisten en media. Je kunt zo’n (betaalde) dienst gebruiken om het bericht op de juiste plek te krijgen.
- Stuur het persbericht naar online nieuwswebsites. Er zijn verschillende online nieuwswebsites waar je een bericht naar kunt sturen. Ze hebben elk hun eigen richtlijnen daarvoor.
- Stuur het persbericht naar uw eigen e-maillijst. Niet te vergeten natuurlijk, als je een e-maillijst hebt van mensen die geïnteresseerd zijn in je bedrijf, dan kun je hen natuurlijk ook informeren.
Nou, kind kan de was doen, toch? Helaas moet ik zo aan het eind van het blog toch even wat enthousiasme temperen. Het is namelijk goed om te weten dat het versturen van een persbericht geen garantie is dat het wordt gepubliceerd. Uiteindelijk bepalen de media zelf wat zij wel en niet publiceren.