Je kent het misschien wel. Je bent op een feestje en er is één gast die opvalt. Hij heeft de prachtigste verhalen. Hij kan alles mooier maken. Iedereen hangt aan zijn lippen. Het ene verhaal is nog sterker dan het andere verhaal. Sterker nog, je hebt ernstige twijfels over de waarheid van zijn verhalen. Is het allemaal niet te toevallig? Is het allemaal niet te mooi om waar te zijn? Hoe langer je er naar luistert hoe meer irritatie het opwekt. Halverwege de avond ben je er eigenlijk wel helemaal klaar mee. Het is leuk om een tijdje naar te luisteren, maar deze persoon heeft niet jouw interesse. Je gaat snel op zoek naar iemand anders om een gesprekje mee te beginnen.
En weet je wat nu zo interessant is?
Met de communicatie van jouw bedrijf werkt het precies hetzelfde.
Klanten aantrekken
Als bedrijf wil je graag je klanten informeren en nieuwe klanten aantrekken. Dat doe je door het product of dienst zo mooi mogelijk te presenteren, de beste kenmerken te benoemen en in te haken op reacties die je krijgt van jouw doelgroep.
Het rare is, dat veel bedrijven de neiging hebben om het mooier te maken dan het in werkelijkheid is. Terwijl iedereen wel weet dat zo’n super gelikt verhaal eigenlijk niet werkt. Het wordt niet serieus genomen. Niet elke vakantiebestemming hoeft een parelwit zandstrand met palmbomen te hebben. Waarom doen we dat dan toch?
Een eerlijk en objectief beeld
Natuurlijk ligt het dan niet voor de hand om de slechtste eigenschappen te benoemen. Of aan te geven wat je allemaal niet kunt of doet. Toch zou dat wel zo eerlijk zijn. Het geeft je klant namelijk de mogelijkheid om een goed, eerlijk en objectief beeld van jou of jouw bedrijf te vormen. Waarom zou je niet aangeven wat de minpunten van je product zijn? Waarom zou je niet aangeven welke vaardigheden je minder goed beheerst? Gewoon doen.
Daar komt bij, dat het in deze tijd ook best lastig is om de werkelijkheid volledig te willen regisseren. Er is zoveel informatie beschikbaar. Mensen gaan toch wel op zoek naar wat ze willen weten. Ze hebben behoefte aan transparantie. En bevalt het niet wat ze horen of vinden, dan gaan ze verder naar een ander.
Samen leren
Zelf doe ik dat wel. Als ik in gesprek ben met een potentiële klant, dan geef ik aan wat ik kan. En wat ik niet kan. Soms vinden we daar een middenweg in. Zo heb ik eens bijvoorbeeld samen met een klant nieuwe dingen geleerd. Vanaf het begin gezegd dat het graag wilde leren en daar moeite voor wilde doen. De tijd die ik daaraan heb besteed, hebben we gesplitst. Een deel is gefactureerd, het andere deel niet. En aan het eind konden we beiden tevreden zijn. De klant kon zijn werkzaamheden laten uitvoeren. En ik had weer wat nieuws geleerd.
Mooier maken? Niet nodig!
Kortom, een eerlijk en realistisch beeld geven, loont. Je hoeft het niet mooier te maken dan het is. En je hoeft je niet beter voor te doen dan je bent. Zorg gewoon voor een goede communicatiestrategie en je krijgt de juiste klanten.