tekstsoorten

Een tekst is niet zomaar een tekst

Er bestaan teksten in allerlei soorten, vormen en maten. Ze worden geschreven door tekstschrijvers, copywriters, webbouwers, marketingcommunicatiemedewerkers, contentmakers en nog veel meer mensen. Op zich niet zo heel interessant. Wat belangrijker is, is om als bedrijf te weten wat je ermee kunt. En waarom je er aandacht aan moet besteden binnen je contentstrategie.

Waarom zijn goede teksten belangrijk?

Een goede tekst levert je als bedrijf veel op. Afhankelijk van de toon, de plaats en de kwaliteit van de tekst levert het je nieuwe klanten, meer publiciteit of meer verkopen op. Klinkt aantrekkelijk nietwaar?

Een goede tekst overtuigt. Het zet de lezer aan tot actie. Aan jou de keuze welke actie dat dan moet zijn. Maar teksten kunnen ook een indirect effect hebben. Denk bijvoorbeeld aan blogteksten of SEO teksten. Ze zijn niet zo zeer geschreven om de lezer direct te overtuigen, maar meer voor de vindbaarheid van je bedrijf. SEO teksten zie je daarom regelmatig wat ‘verstopt’ staan. Ze zijn primair bedoeld om Google in tekst te laten weten welke woorden belangrijk zijn voor je bedrijf. Een goed blog daarentegen is wel bedoeld voor je lezer. Neem nu deze blogs, ik schrijf ze niet voor niets. Ze gaan ergens over en informeren je over allerlei onderwerpen en zaken die mij bezig houden. Handig toch?

Hoeveel soorten teksten zijn er?

Wanneer we alle verschillende soorten teksten proberen te ordenen, kunnen we een onderscheid maken op basis van doel en op basis van medium, oftewel de plek waar de tekst staat. Elke tekstvorm heeft zo haar eigen doel en voor- en nadelen. Belangrijk dus om zorgvuldig te kiezen. Hieronder volgen een paar tekstvormen die veel gebruikt worden. Elk met de bijbehorende karakteristieken.

Website

Bij het opzetten of vernieuwen van de website wordt er een vormgever ingeschakeld een programmeur en er wordt een mooi plaatje neergezet. De website/ webshop werkt goed, is gebruiksvriendelijk en is conversiegericht ingesteld. Klaar toch? Iemand moet alleen nog even wat teksten plaatsen.

En daar gaat het mis. Even een tekst plaatsten, of nog erger even kopiëren vanaf de oude website is een grote gemiste kans. De website is toch de plek bij uitstek om goede teksten te hebben. Teksten die overtuigen. Teksten die vertellen waar je als bedrijf voor staat. En waarmee je je onderscheid ten opzichte van anderen in de markt.

Even een tekstje plaatsen is dus niet handig. Besteed aandacht aan de teksten van je website. Voor alle pagina’s, van homepage tot contactpagina. En van je dienstenoverzicht tot je productomschrijvingen.

Blogs

De bekendste tekstvorm binnen de (online) contentmarketing is het blog. In eerste instantie vooral gebruikt binnen de consumentenmarkt als een soort dagboekvorm om iemands belevenissen te delen. Later is het ook door het bedrijfsleven omarmt, soms nog een beetje onwennig en soms ook verkeerd ingezet.

Een blog geeft je als bedrijf als het ware een online podium. Je deelt er je bezigheden, ervaringen, nieuwtjes en vakkennis. Door de inhoud van de blogs goed af te wisselen, creëer je een mooie mix van informatie. Het wordt als het ware een verlengstuk van je website. Zorg er wel voor dat je consequent en consistent blogs. Niets zo sneu als een blogpagina waarop het laatste blog een jaar geleden is geschreven…

Een blog bestaat meestal uit zo’n 300-500 woorden en kan worden voorzien van een mooie afbeelding. Voor meer informatie over afbeeldingen kun je het blog Van SEO naar screenreader eens lezen. Verder kun je een blog optimaliseren door de juiste zoekwoorden te gebruiken en je SEO tool goed in te richten. In principe blijft een blog altijd bestaan. Dat betekent dat je met een goed geschreven blog eindeloos goed gevonden wordt via Google. Heel fijn.

[Verhaal gaat verder onder afbeelding.]

tekstsoorten
Teksten komen in allerlei vormen voor.

Whitepaper

Een beetje een vreemde eend in de bijt is het whitepaper. Het is het perfecte middel om kennis te delen. De term whitepaper komt oorspronkelijk uit de politiek. Het is bedoeld als objectief document en ondersteuning om beslissingen te nemen. Later werd het door de ICT branche overgenomen om informatie te kunnen delen. En tegenwoordig wordt het steeds meer commercieel ingezet.

Een whitepaper leent zich ook goed als klantenmagneet. Gebruik het als conversiemiddel. Voor het downloaden kun je dan van je lezer wat gegevens vragen, zoals het e-mail adres, en zo heb je al snel een warme lead erbij.

Bij het schrijven van een whitepaper is het belangrijk om een goede doelgroepanalyse te hebben. Zo kun je in het document beter oplossingen aanreiken voor problemen waar je doelgroep mee zit. Een goed whitepaper bestaat meestal uit zo’n acht tot twaalf pagina’s en wordt voor de leesbaarheid vaak ondersteund met afbeeldingen.

E-book

Een e-book is letterlijk een digitaal (elektronisch) boek. Nu wordt het woord boek in dit geval redelijk breed genomen. Het hoeft geen document te zijn van 300 pagina’s, een document van 20 pagina’s wordt vaak ook al een boek genoemd.

Door de laagdrempeligheid kun je met een e-book gemakkelijk informatie delen in ook nog eens in een hele aantrekkelijke vorm. Met video, audio en interactieve graphics ziet het er al snel supermooi uit.

Tijd voor actie met FAQ, Tips, Checklist

En er zijn nog veel meer documenten waar tekst een belangrijke rol speelt. Denk bijvoorbeeld aan FAQ’s, kennisbanken, checklisten, stappenplannen, tip lijsten etc. etc. Vooropgesteld dat ze goed geschreven zijn, kun je eindeloos veel verschillende soorten teksten inzetten om te informeren en aan te zetten tot actie. Je kunt ze zelf maken, maar je kunt ook je tekst laten schrijven.